6 Aralık 2013 Cuma

Mobilya Sanayi

Geçtiğimiz günlerde Global Aş tarafından yapılan araştırma raporları; dünya ofis mobilyaları pazarındaki ithalat ve ihracat rakamlarını, üretim ve tüketim istatistikleriyle birlikte kritik göstergeleri analiz ederek sektörün ilgisine sunuyor. Yerel firmalarla kıyasla yapılarak hazırlanan rapordaki ayrıntılı incelemeler dikkat çekiyor.

Günümüzde büro mobilyaları için küresel pazar, dünya genelinde 50 milyar dolarlık siparişlik görünür tüketimi ve bazı Avrupa ülkeleri, Japonya, ABD gibi ülkelerde yılda kişi başına $ 30 üzerinde düşen tüketimiyle, mobilya endüstrisinin çok önemli bir bölümünü oluşturuyor.

ofis mobilyalarıı, Avrupa üretimi 2011 yılında % 3,3 oranında artmıştır. Yıl, ilk yarısında iyi bir performans ve son iki çeyrekte yavaşladı şeklinde bir çatallanma ile karakterize edilmiştir. Uluslararası alanda, ihracatta % 2.8 artış ithalatın önemli bir istikrarına eşlik etmiştir. Bunun bir sonucu olarak da, belli tüketim yıl boyunca% 2.6 artış göstermiştir. Piyasa açıklığı 2011 yılında yavaşlayarak ithalat penetrasyonu % 30’a düşmüş, ihracat / üretim oranıysa % 32 oranında dengelenmiştir.
Genel anlamda, 2011 yılında Almanya, Avusturya ve İskandinav Ülkeleri tarafından yürütülen Avrupa pazarında olumlu performans söz konusudur. Güney Avrupa’nın bazı ilgili pazarlarındaysa belirli bir düşüş vardır. Sanayi ve lojistik maliyetleri de yılın ikinci yarısında artış göstermektedir.
Güney Doğu Asya’da
Mobilya Sanayi
Vietnam, Malezya, Endonezya, Tayland ve Filipinler, Güney Doğu Asya mobilya tedarikçileri olarak hızla büyüyorlar. Bu beş ülkede mobilya üretiminin gelişmesi ihracata dayalı ve aslında üretimin yaklaşık üçte ikisi ülke dışında satılmaktadır. Hali hazırda, bölgede üretilen mobilya ABD’de toplam mobilya tüketiminin % 5’ini ve Batı Avrupa’da toplam mobilya tüketiminin % 2’sini karşılamaktadır. Bu pay, özellikle ABD’de, son on yıl içinde her yıl artmıştır.
Araştırma sonuçları gösteriyor ki Türkiye ofis&büro mobilyaları sektöründe dünya da önemli bir konuma ulaşmıştır. Ofis mobilyaları üretiminin ilklerine sahip olan İtalya modellerine yakın tasarmlarla dünyaya açılan firmalar, dış pazarda kendilerini kabullendirmişlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder